Bentwoud

Lichtende nachtwolken

20-06-2024 102 keer bekeken 0 reacties

Ga naar het Bentwoud en kijken maar!

De langste dag van het jaar is vandaag! Niet alleen is dit speciaal, er is ook kans om een bijzonder natuurfenomeen te spotten: lichtende nachtwolken. Misschien denk je nu: ‘wolken geven toch helemaal geen licht?’ Dat klopt! Maar om dit natuurfenomeen te zien, is er wel licht nodig. En dat hebben we in deze periode rond de langste dag van het jaar genoeg.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 kilometer. Dit is veel hoger dan de 10 kilometer tot waar de meeste gewone sluierbewolking zit.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht, ook al lijkt dat wel zo. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen in de wolken weerkaatst naar het aardoppervlak. Dit is hetzelfde principe als bij de maan die 's nachts ook zichtbaar is door het weerkaatsen van zonlicht.

Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze te zien. Het eerste uur tot anderhalf uur na zonsondergang, en een uur tot anderhalf uur voor zonsopkomst, zijn de condities het gunstigst.



Lichtende nachtwolken zijn vooral vanaf begin juni tot halverwege juli in ons land af en toe zichtbaar. Dit zijn de drie weken voor en drie weken na de langste dag op 20 juni. Je ziet ze het beste vanaf een donkere plek. Dus ga naar het Bentwoud en kijken maar!

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...
Cookie-instellingen