Bentwoud

Vogelkijker in het Bentwoud

21-09-2023 510 keer bekeken 1 reacties

De oplettende recreant heeft het misschien al gezien, sinds kort hebben we een vogelkijker in het Bentwoud staan! Deze prachtige kraakheldere kijker van Swarovski Optik geeft de bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met de vele bijzondere vogelsoorten die dit jonge bos al als hun thuis zien.

Dankzij de gigantische zoompresaties van de kijker lijkt het soms wel alsof je de vogels die je bekijkt bijna aan kan raken! Door het kraakheldere beeld kan je als het ware ieder veertje op de vogel tellen. De kijker geeft je de mogelijkheid om rustig vanaf 1 punt te wachten en te observeren. Als je hier rustig plaats neemt, en wacht wat er voorbij komt, maak je zomaar eens kans dat de bruine kiekendief door je beeld vliegt, of je juist bovenin de jonge struiken een blauwborst zijn prachtige gevarieerde zang ziet en hoort zingen. En wie weet, als je heel veel geluk hebt, zie je na lang wachten misschien zelfs wel 1 van de 2 ree├źn uit het gebied stiekem langs de bosrand sluipen. 

Strategisch punt

Over de locatie(zie foto onderaan dit bericht) van de kijker is goed nagedacht. De kijker staat op een prachtig strategisch punt waarvandaan je ver zicht hebt. Vanaf dit punt kijk je uit over het water, open veld, jong bos en zie je in de verte de al oudere bosvakken boven het jonge bos uitschieten. Door dit stratische punt vergroot de kans op het zien van een mooi gevarieerd pakket aan vogelsoorten, die allemaal een ander type terrein gebruiken. Het bijgeplaatste informatiepaneel laat je zien welke vogels je hier tegen kan komen, en in welke tijd van het jaar je ze kan verwachten. Maar goed, het leuke aan vogels kijken is natuurlijk dat je altijd voor verassingen kan komen te staan, en er een vogelsoort voorbij komt die helemaal niet op de kaart staat. 

Uitkijkpunt

De kijker is nu al goed in gebruik! Naast de vele natuurliefhebbers, weet ook familie torenvalk de kijker goed te vinden. Deze gebruiken hem maar al te graag als uitkijkpunt om te jagen. Win-win situatie dus! Alleen een klein nadeel is dat de valken hier ook regelmatig wat ontlasing laten gaan. Maar goed, dat moeten we maar voor lief nemen. Zie het als een stukje extra natuurbeleving!  ;) 

Tips

Het leuke aan vogels is dat je ze het hele jaar door kan zien. Maar, vooral in het voorjaar, is vroeg in de ochtend toch wel de beste tijd. De eerste 2 uur na zonsondergang ligt de zangactiviteit toch echt wel het hoogst. Maar, ook buiten deze periode zie je toch dat veel vogels gebruik maken van de eerste uurtjes daglicht om even te ontbijten. Soms zit de kunst hem juist in het wachten. Het kan zijn dat je bij aankomst weinig ziet, en niet veel verder komt dat een meerkoet in het water. Als je lang en rustig op 1 plek blijft staan zul je zien dat dieren door hebben dat de kust veilig is, en gaan ze verder met hun orde van de dag. Zo kan het zomaar zijn dat wanneer je even wacht, de hier aanwezige havik ineens vlak voor je neus op jacht gaat! Je waant je op zo'n moment voor je gevoel gewoon midden in een prachtige spectaculaire opname van National Geographic! Voor de echte diehard natuurliefhebber kan het ook lonen om juist in de ochtend en/of de avondschemer te gaan posten. Als je geluk hebt kom je zomaar een ree of een vos tegen die net wakker is, of juist zich weer terug trekt om weer de dag door te slapen. 

Foto torenvalk: Gerard Willemstein 

Op de blauwe pointer kunt u de vogelkijker vinden

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Gerard

21-09-23 om 17:36

Hoi Jonathan 

 

Leuk stukje en idd een geweldige kijker die ik ook regelmatig gebruik .

 

Gr Gerard 

Cookie-instellingen