Bezoekers
Ook bezoekers zullen hiervan het een en ander gaan merken. Het omzagen van bomen brengt ook risico’s met zich mee, daarom worden de stukken waarin wordt gewerkt afgezet. Een gedeelte van het hondenlosloopgebied Bentwoud-Noord zal daardoor gedurende een aantal weken niet toegankelijk zijn voor bezoekers. In het gebied wordt met hekken en borden duidelijk gemaakt welke gebieden niet toegankelijk zijn.
De werkzaamheden
Staatsbosbeheer gaat een aantal werkzaamheden uitvoeren. Allereerst komen er zogenoemde ‘dunningspaden’ in het gebied. Dat zijn paden in het bos waarover zware machines kunnen rijden. Dit voorkomt dat deze machines bij werkzaamheden door het bos moeten rijden waardoor de grond verdrukt. Dat leidt ertoe dat er minder zuurstof in de bodem komt en dat boomwortels kapotgaan, met alle gevolgen van dien.
Deze dunningspaden bieden ook de mogelijkheid om de wateroverlast in het Bentwoud wat te verlichten. Het kan voorkomen dat er in het Losloopgebied tot wel twintig centimeter water in het bos staat in de donkere maanden. Daarom zullen er in de dunningspaden ook greppels worden gegraven om de afvoer van water te bevorderen.
Ten slotte gaat Staatsbosbeheer de bomen meer ruimte geven. In een jong bos staan bomen dicht op elkaar geplant, zodat ze recht naar boven groeien en niet worden overwoekerd door snelgroeiende struiken en bijvoorbeeld bramen. Als de bomen groter worden, hebben ze wat meer ruimte nodig om een mooie kroon met grote takken te ontwikkelen. Daarom is het nodig om mooie bomen uit te kiezen, die de ruimte krijgen om verder te groeien tot een toekomstig woudreus. Hiervoor is het nodig om een aantal bomen weg te halen. Een bijkomend voordeel hier van is dat er dan ook meer licht op de bodem komt, waardoor er een meer divers pakket aan wilde kruiden kan groeien, waar weer insecten op af komen. Dit is van groot belang voor een groter aantal broedvogels in de bosvakken.
Verantwoord werken
Voor de start van de werkzaamheden zal Staatsbosbeheer eerst zorgvuldig kijken of er te beschermen flora en fauna aanwezig is in de bosvakken waar gewerkt zal worden. Hiervoor zijn landelijke wettelijke richtlijnen vastgesteld in de de Gedragscode Bosbeheer. Door deze op te volgen zorgt Staatsbosbeheer er voor dat de aanwzige kwetsbare flora en fauna beschermd blijven tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
Kansen
Door de werkzaamheden krijgen de bezoekers en de aanwezige flora en fauna er op de langere termijn een mooier en vitaler bos voor terug. De werkzaamheden geeft de bodem bescherming van zware machines, water de kans om beter weg te lopen en bomen de ruimte om zich te ontwikkelen tot mooie grote bomen.
Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u via de mail contact opnemen met boswachter Jonathan Leeuwis: J.Leeuwis@staatsbosbeheer.nl