Bentwoud

Bentwoudbewoner: Een nieuw gezinnetje reeën in het Bentwoud?

09-08-2023 834 keer bekeken 1 reacties

De Bentwoudbewoners kunnen er zomaar eens een nieuw gezinnetje bijkrijgen. Er werd al af en toe een (mannelijke) reebok gezien, maar er is nu ook voor het eerst een (vrouwelijke) reegeit gespot. Wie weet waar dat toe kan leiden, vooral nu we midden in het bronstseizoen zitten…

Deze editie  van Bentwoudbewoners laat het licht schijnen op deze kleine, moeilijke eter en einzelgänger, die stiekem ook wel van gezelschap houdt.

Kieskeurig kleintje
Laten we eerst beginnen met het voorkomen van deze grazer, die eigenlijk helemaal niet zo groot is. Zet je een volwassen ree naast een grote Duitse Herdershond dan doet de hond qua grootte niet onder. Met een schofthoogte van nog geen meter valt de Ree niet op door zijn of haar imposante voorkomen. Wat wel opvallend is, is dat de ree geen zichtbare staart heeft en een witte spiegel. Best makkelijk te herkennen dus.  Mannetjes kunnen een geweitje krijgen, die er met 25 centimeter grootte eigenlijk nogal schattig uitziet.

Een makkelijke eter is het niet, vooral als er genoeg voedsel voorhanden is. Door zijn kleine maag zoekt het dier alleen de meest voedingsrijke en makkelijk te verteren delen van planten op. Vlees en kleine kruipers staan niet op zijn menu, als herbivoor eet hij alleen planten: bessen, bladeren, grassen, kruiden en struiken. Om de paar happen schiet zijn hoofd naar boven om de omgeving te scannen op gevaar.

Samen en alleen
Het is geen toeval dat de ree het Bentwoud heeft gekozen als onderkomen, want het gebied lijkt wel gemaakt voor het dier. Er is veel afwisseling tussen grote vlakken bloemrijk grasland en dichter bosgebied. Lekker knabbelen kunnen ze op de vlaktes. Herkauwen en rusten doen ze in het goed beschutte bos.

De mannelijke reebokken leven in de zomer alleen en verdedigen hun gebied tegen hun andere reebokken, maar zodra de bladeren van de bomen en struiken vallen en de beschutting minder en minder wordt elkaar toch opzoeken. Reeën leven gedurende de donkere maanden in zogenoemde ‘sprongen’. Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk waarom ze dat doen.

Een Ree in het Bentwoud, vastgelegd door de wildcamera
Een reebok in het Bentwoud, vastgelegd door de wildcamera

Nieuw gezin?
Het was een mooie verrassing dat zo’n twee jaar geleden de mannelijke reebok opdook in beelden van de wildcamera en regelmatig werd gezien door oplettende bezoekers van het Bentwoud. Die laatsten zijn nu ook een aantal keer een reegeit tegen het lijf gelopen. Deze vrouwelijke reeën gaan gedurende de bronsttijd op zoek naar een geschikte partner.

Tegen andere mannetjes verdedigt de reebok zijn territorium, maar een reegeit  die is meer dan welkom. Mocht zij geïnteresseerd zijn dan achtervolgt ze hem, en als ze geluk heeft kunnen ze samen het spreekwoordelijke bed induiken. Wie weet betekent dat wel dat er volgend jaar voor het eerst kleine reetjes rondlopen…

De ree laat zich in de avondschemering zien voor de lens van de wildcamera
De ree laat zich in de avondschemering zien voor de lens van de wildcamera

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Edith

18-08-23 om 20:31

Wow, dat zou gaaf zijn zeg! Ik loop er vaak 's morgens heel vroeg. Hopelijk krijg ik ze eens te zien hoewel de kans met mijn hond (uiteraard aangelijnd) minder groot is. Hele mooie mijlpaal voor het Bentwoud. 

Cookie-instellingen