Bentwoud

Bentwoudbewoner: de grote keizerlibel

12-06-2023 234 keer bekeken 0 reacties

In de serie 'Bentwoudbewoner' zet boswachter Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer iedere maand een van de vele bijzonere bewoners van het Bentwoud in het licht. De grote keizerlibel

Als je op een mooie zonnige dag in de buurt van het water bent, kan je er niet meer omheen, de keizer van de sloten is weer actief! Met hun fel blauwe achterlijf, groene borststuk en een lengte van maar liefst 8,4 centimeter, is de grote keizerlibel een opvallende en elegante verschijning!

Keizer van de sloot

De grote keizerlibel draagt zijn naam niet voor niets. Door zijn grootte, opvallende kleuren en dominante gedrag is hij inderdaad de keizer van de sloot! De mannen patrouilleren heen en weer boven de sloten, en jagen iedere indringer direct weg. Daarnaast is de soort ook erg vraatzuchtig, en draait zijn vleugels er niet voor om om een vlinder of een andere libel naar binnen te werken! Kortom, als insect moet je uitkijken voor deze linke jongens!

Niets ontgaat de keizerlibel

De grote keizelibel is net zoals alle andere libelle een echte zichtjager. Ze hebben een gigantisch scherpe blik dankzij hun samengestelde ogen die bestaan uit 10.000 tot 50.000 facetjes. Met deze ogen nemen deze libellen iedere bewegingen waar. Het bovenste gedeelte ziet scherp op afstand en het onderste dichtbij. Om licht en donker te kunnen onderscheiden heeft de libel nog drie enkelvoudige ogen. Hoogstwaarschijnlijk functioneren ze als een optisch evenwichtsorgaan. Door het vervormen van hun antennes zijn deze libellen ook nog eens in staat snelheid te meten. Kortom, deze insecten zijn uitgerust met hight tech equipment!

Aliens onder water

Vanaf half mei tot eind oktober, kun je de grote keizelibel tegenkomen. Voordat deze volwassen dieren boven de sloot vliegen, leven ze eerst nog eens 1-2 jaar als larve onder water. De veel groenere vrouwtjes van de grote keizerlibel leggen na de paring hun eitjes onder de bladeren van waterplanten, waarna er langzaamaan een moordlustige larve onder water begint te groeien. Als je deze larves van dichtbij bekijkt, ga je het gevoel krijgen dat je midden in een real life alienfilm terecht ben gekomen. Wanneer deze buitenaards ogende beesten een prooi in het fisier hebben, sluipen ze dichtebij, en schieten ze hun kaken uit om de prooi in een doodsklem te zetten, om deze vervolgens tussen deze sperpe tanden te laten verdwijen. Kieskeurig zijn ze niet, ze pakken alles wat ze maar pakken kunnen! Zelfs jonge visjes zijn niet veilig wanneer de grote keizerlibel in hun sloot leeft!

Tijd om naar buiten te gaan

Larven van de keizerlibel vervellen meerdere keren voordat het libellen zijn. Wanneer rond half mei het zonnetje schijnt, en de temperatuur oploopt, sluipen de larven via een waterplant omhoog voor hun laatste vervelling. Achter op het borststuk van de libel scheurt de huid open, en kruipt er een bleke, verfrommelde libel naar buiten. Deze klimt langzaam naar boven, en pompt zich als het ware op. Dit kan soms wel uren duren. Voor de libellen een erg kwetsbaar moment. Op dit moment zijn ze namelijk compleet machteloos!

Sprookjes

Veel mensen zijn toch wel een beetje bang voor libellen. De meest bloeddorstige verhalen gaan rond. Zo zouden ze eitjes onder je huid leggen, je aanvallen en je bloed drinken en zouden ze je vreselijk hard kunnen steken. Gelukkig zijn dit allemaal sprookjes. In theorie heeft de grote keizerlibel kaken waarmee hij je zou kunnen bijten, echter zou hij dit nooit doen. Libellen vluchten juist, in plaats van aanvallen. Alleen pas als je een grote keizerlibel beet hebt, en je hand voor zijn bek legt, zou hij je in theorie kunnen bijten. Steken is al helemaal een fabeltje, libellen hebben namelijk helemaal geen angel waarmee ze zouden kunnen steken. 

Een keizerlibel zien

Bijna overal waar voldoende water is, vindt je keizerlibellen. Zo kun je ze aantreffen langs sloten, maar ook boven plassen en poelen. Net zoals bijna alle insecten zijn ook de keizerlibellen alleen maar actief met warm weer.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen