Bentwoud

Knobbelzwaan PY09

24-04-2023 1242 keer bekeken 0 reacties

In het Bentwoud zwemt deze knobbelzwaan met een gele band om de nek. Staatsbosbeheer krijgt dan ook veel meldingen van ongeruste bezoekers die denken dat de zwaan met een stuk zwerfvuil om de nek zwemt. Maar, geen zorgen, dit is knobbelzwaan PY09, een vogel die meehelpt in onderzoek naar de soort.

Individueel herkenbaar

Als je goed kijkt naar de band om de nek van de knobbelzwaan, zie je dat hier de code PY09 op staat. Dit een unieke indvidueel herkenbare code voor deze zwaan, die meedoet aan een onderzoeksproject. In 2018 kroop deze zwaan in Groningen uit het ei, en is hij voorzien van deze halsband. Deze halsband heeft de zwaan gekregen om een steentje bij te dragen aan onderzoek naar verspreiding en trekgedrag van knobbelzwanen. Iedere geringde zwaan krijgt een unieke individuele code om de nek. Hierdoor kunnen vogelaars met een verrekijker of telescoop de code aflezen, en melden via de website https://cms.geese.org/nl/content/aflezen-en-invoeren. Door alle terugmeldingen ontstaat er een mooi beeld van het trekgedrag van de zwanen. Zo weten we dus dat knobbelzwaan PY09, die in 2018 in Groningen uit het ei kroop, tot en met mei 2019 in het Groningse Garnwerd heeft gezet en op 13 juni 2019 voor het eerst in het Bentwoud werd gezien. Sinds die tijd is deze zwaan in de omgeving blijven hangen. 

Onderzoek

Het ziet er misschien wat ongelukkig uit, zo'n plastic ring om de zwanennek en om de poten. Maar, in feite hebben deze ringen geen negatieve effecten op de vogels. Dit soort onderzoeken worden wereldwijd aal decenia lang gebruikt om meer te weten te komen over verspreiding van bepaalde vogelsoorten. Dit soort gegevens kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor gerichte bescherming op soorniveau. Uiteraard is er ook onderzoek gedaan of de ringen negatieve effecten hebben op de vogels. Hieruit blijkt dat vogels zelf geen last hebben van de ringen. Ze hebben evenveel bewegingsvrijheid als ongeringde soortgenoten en worden ook even oud als ongeringde vogels. Daarnaast hebben de ringen ook geen invloed op de kans op een partner. 

Betrokkenheid

Staatsbosbeheer krijgt veel meldingen van ongeruste bezoeker. "We zijn blij dat bezoekers betrokken zijn met het gebied en haar bewoners, en dit soort dingen bij ons melden. Maar, mensen hoeven niet ongerust te zijn. Deze knobbelzwaan maakt het goed, en zit al bijna 5 jaar in de omgeving.", verteld boswachter Jonathan Leeuwis. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen