Bentwoud

Bentwoudbewoner: de havik

06-04-2023 998 keer bekeken 5 reacties

In de serie 'Bentwoudbewoner' brengt Staatsbosbeheer iedere maand een van de vele bijzonere bewoners van het Bentwoud in het licht. Deze maand schrijft stageloper Caro Legen over de havik.

De lente is weer begonnen en dat betekent dat ook de havik weer vol op te vinden is. Dat betekent dat er rond deze tijd ook jongen geboren gaan worden. Erg tof om te zien hoe deze prachtige roofvogelsoort zich ontwikkelt in dit jonge natuurgebied.

De havik, en hoe herken je hem?

De havik is een middelgrote roofvogel uit de familie havikachtige. De havik ziet er uit als een sperwer maar is een stuk groter. De havik heeft een ver uitstekende kop, een donkergrijze rug en heeft een lichter verenkleed aan de onderzijde. De havik heeft ook een opvallende wenkbrauwstreep en een mooie gebandeerde borst. De vrouw is groter dan de man. Het mannetje van de havik kan ook ongeveer even groot zijn als het vrouwtje van de sperwer. Hierdoor is het soms moeilijk om deze twee soorten uit elkaar te houden.

Voedsel

Haviken eten met name duiven, spreeuwen, eksters en lijsters. Ook eten haviken zoogdieren die ongeveer de grootte hebben van een konijn. De havik jaagt ook weleens op roofvogels, zo kan hij soorten als de ransuil of de sperwer doden.

Voortplanting

De havik broedt het liefste in bossen die groot en aaneengesloten zijn. Maar, hij doet het ook goed in gebieden die iets meer open zijn. Het Bentwoud is hier daarom ook een perfecte plek voor. Je hebt namelijk stukjes bos met open velden en waterrijke delen waar de havik een eendje kan pakken. De paartjes beginnen vaak met nestelen rond maart/april. De havik broedt van eind maart tot in mei. De havik legt 1 tot 5 blauwwitte eieren, maar meestal legt hij 3 of 4 eieren.

Verstoring

De havik is een roofvogel die erg schrikachtig is. Het is daarom ook belangrijk dat je deze dieren dan ook vooral met rust laat, helemaal in de periode van maart/mei.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Berrie

06-04-23 om 16:09

Interessant en nuttig artikel voor de bezoekers van het Bentwoud.

Bob

06-04-23 om 16:51

Heel interessant. Die stagiair moet vaker een stukje schrijven!!!

Sera

06-04-23 om 18:36

Erg leuk geschreven Caro! Heel leerzaam 👌

Anoniem

07-04-23 om 18:38

Wat een leuke informatie! We gaan vanaf nu met andere ogen naar roofvogels kijken! Heel leerzaam!

Arendo

13-04-24 om 8:34

Mooi artikel van de Havik verder interessante informatie dus leuk om dit te volgen.

Cookie-instellingen