De lente is weer begonnen en dat betekent dat ook de havik weer vol op te vinden is. Dat betekent dat er rond deze tijd ook jongen geboren gaan worden. Erg tof om te zien hoe deze prachtige roofvogelsoort zich ontwikkelt in dit jonge natuurgebied.
De havik, en hoe herken je hem?
De havik is een middelgrote roofvogel uit de familie havikachtige. De havik ziet er uit als een sperwer maar is een stuk groter. De havik heeft een ver uitstekende kop, een donkergrijze rug en heeft een lichter verenkleed aan de onderzijde. De havik heeft ook een opvallende wenkbrauwstreep en een mooie gebandeerde borst. De vrouw is groter dan de man. Het mannetje van de havik kan ook ongeveer even groot zijn als het vrouwtje van de sperwer. Hierdoor is het soms moeilijk om deze twee soorten uit elkaar te houden.
Voedsel
Haviken eten met name duiven, spreeuwen, eksters en lijsters. Ook eten haviken zoogdieren die ongeveer de grootte hebben van een konijn. De havik jaagt ook weleens op roofvogels, zo kan hij soorten als de ransuil of de sperwer doden.
Voortplanting
De havik broedt het liefste in bossen die groot en aaneengesloten zijn. Maar, hij doet het ook goed in gebieden die iets meer open zijn. Het Bentwoud is hier daarom ook een perfecte plek voor. Je hebt namelijk stukjes bos met open velden en waterrijke delen waar de havik een eendje kan pakken. De paartjes beginnen vaak met nestelen rond maart/april. De havik broedt van eind maart tot in mei. De havik legt 1 tot 5 blauwwitte eieren, maar meestal legt hij 3 of 4 eieren.
Verstoring
De havik is een roofvogel die erg schrikachtig is. Het is daarom ook belangrijk dat je deze dieren dan ook vooral met rust laat, helemaal in de periode van maart/mei.