Bentwoud

IJsvogel in het Bentwoud

27-03-2023 1632 keer bekeken 1 reacties

Yes! We hebben er op moeten wachten, maar het lijkt er op dat de ijsvogel na jaren nu eindelijk gebruikt gaat maken van de speciaal voor hem aangelegde nestwand. Erg gaaf! Maar, deze prachtige soort kan alleen succesvol jongen groot brengen al hij voldoende rust krijgt.

Staatsbosbeheer is razend enthousiast over de komst van deze schittende tot de verbeelding sprekende vogelsoort. "De wand staat hier al jaren, maar tot dusver heeft er nog nooit een ijsvogel in gezeten. Momenteel is een paartje regelmatig rondom de wand te vinden, en zijn ze al voorzichtig bezig met de eerste nestbouw. Dit ziet er positief uit!", zegt boswachter Jonathan Leeuwis. Maar, dit kan alleen tot een succes leiden als iedereen hier zijn steentje aan bij draagt. "IJsvogels zijn met hun tropische kleuren een zeer geliefde vogel bij fotografen. Logisch, want zo'n mooie soort wil je natuurlijk voor de lens krijgen! Helaas gebeurt het regelmatig dat vogelaars te dichtbij komen, waardoor deze schuwe vogels snel weg vliegen. Dit is een ernstige zaak, helemaal in deze kwetsbare tijd waarin de vogels beginnen met nestbouw. Worden ze nu te veel verstoord, komen ze niet meer terug.", aldus Leeuwis.

Verboden toegang

Om de vogels zo veel mogelijk rust te geven, heeft Staatsbosbeheer in de buurt van het ijsvogel nest, en op andere kwetsbare broedplaatsen van vogels, borden met 'verboden toegang' geplaats. Staatsbosbeheer zal dit broedseizoen extra handhaven. Mocht je voorbij de borden komen, dan riskeer je een boete van €109. "Helaas zien we het steeds vaker, fotografen die alles doen voor een mooie foto. Zo komen ze te dicht bij nesten, waardoor vogels soms gewoon stoppen met broeden. De boswachter is hier niet over te spreken. "Dit is echt een zorgwekkende ontwikkeling. Door alle foto's op sociale media worden mensen lekker gemaakt met de mooiste beelden, en willen ze vervolgens zelf ook deze beelden, en als het kan net iets mooier. Hiervoor gaan ze soms vlak bij nesten zitten, of spelen ze continu het geluid van een vogel af om deze te lokken. Ik kan niet begrijpen dat je als natuurliefhebber een mooie foto belangrijker vindt dan het welzijn van de vogels. Het zal absoluut niet de eerste keer zien dat bijzondere vogels juist zijn gestopt met broeden omdat zogenaamde liefhebbers ze te veel verstoord hebben". 

Genieten

Staatsbosbeheer nodigt iedereen uit om te komen genieten van het nieuwe broedseizoen. "Het is als je het mij vraagt de mooiste tijd van het jaar, overal zie je nieuw leven. Het is een heerlijke tijd om naar buiten te gaan en te ontdekken waar alle dieren mee bezig zijn, welke planten op komen en welke vogels weer terug zijn van hun tertocht uit Afrika. We hebben de verbodsborden in het Bentwoud op zo'n manier geplaatst dat iedereen genieten van broedvogels als de ijsvogel en de roerdomp, zonder dat je te dichtbij komt en ze verstoord. Een mooie win-win situatie dus! Alleen met z'n allen kunnen wij er voor zorgen dat deze vogels succesvol hun jongen groot brengen!", zegt boswachter Jonathan Leeuwis. 

De verbodsborden zullen blijven staan tot op het punt dat de vogels klaar zijn met broeden en alle jongen het nest verlaten hebben. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Berrie Hanselman

07-09-23 om 19:50

Ik zag vandaag om een uur of tien een ijsvogel het fietspad tussen Zoetermeer-Oosterheem en het Bentwoud overflitsen, circa 350 meter vanaf het begin van de 'driehoek' aan de Zegwaartseweg bij Benthuizen. Was deze verdwaald of vissen ze ver van huis?

 

Cookie-instellingen