Bentwoud

Extra torenvalkennestkast

14-03-2023 1099 keer bekeken 3 reacties

Staatsbosbeheer heeft afgelopen week een door Sander Thuis en Martin van de Reep geschonken torenvalkenkast geplaatst in het Bentwoud. Dit is de tweede kast die deze 2 heren, die fanatiek roofvogelliefhebber en ringer zijn, aan Staatsbosbeheer hebben geschonken.

De eerste kast is in 2018 geplaatst. Hier hebben de torenvalken in 2019 succesvol een nest met 4 prachtige jongen groot gebracht. Deze jongen zijn voorzien van een onderzoeksring, zodat ze bij kunnen dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar de soort. Meer hier over lees je hier: /PageByID.aspx?sectionID=155742&contentPageID=1387176.

Het Bentwoud is een jong gebied waar onderanderen de veldmuis zich prima thuis voelt. Veldmuizen vormen een groot deel van het menu van de torenvalk. Broeden doen deze vogels vaak vooral in door mensen geplaatste objecten. De komst van 2 torenvalken maken het Bentwoud tot een prachtig bed & breakfast voor deze prachtige roofvogelsoort. 

Wist je dat...

Wist je dat de torenvalken uv-straling letterlijk kunnen zien?! De valken zien de uv-straling die af komt van de urine van muizen. Muizen zijn zo incontinent als maar kan, en laten hun urine continu lopen. Hierdoor kan de torenvalk door het urinespoor uiteindelijk de muizen opsporen. Dit doen ze door wat je noemt 'bidden'. Hierbij hangen de vogels stil in de lucht, waarbij ze vakkundig de grond afspeuren. 

Biddende torenvalk

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

sander Thuis

15-05-23 om 16:56

mooi project , in 2019 hadden we 6 jonge waarvan 5 geringd  omdat de 6e al vliegvlug was , op het randje dus betreft ringen...

kast 1 heb ik afgelopen vrijdag 12 mei geinspecteerd  op afstand , niet echt iets gezien wel wildcam geplaatst , dus even afwachten...

Kast 2  die in Maart is geplaatst wel actie Vrouw in of op de kast  ook wildcam geplaatst met een mooi resultaat  tussen 12 mei en 14 mei meerdere paringen waargenomen  ! goede kans dus !

deze resultaten kan u terugvinden op FB torenvalken Bentwoud !

Mvg Sander Thuis

 

sander Thuis

01-07-23 om 20:40

Juist  paal 1  weer succes  ! minimaal 5 jonge torenvalkjes , kast  2 wel  torenvalken gezien en  via wildcam paringen  , kan wat later op geng zijn  , torenvalken hebben een breed leg termijn  ...  dus nog even afwachten   , maar zeker  voor volgend jaar als ze gewend zijn aan de kast , inmiddels zijn we bezig om een 3e  kast te realiseren  met sbb  op een nieuwe lokatie  iets meer in het zicht van af fietspad  zodat iedereen  live  kan meegnieten

Sander

13-06-24 om 19:51

Jammer  dat we na zo veel werk energie  en geld  vrijwillig er niet meer bij mogen  om de eventuele jonge  torenvalken te ringen   , we ebben dus ook verzocht na dit broed seizoen  de kasten terug te geven  en laat de nieuwe partij maar zelf kasten maken en plaatsen..... !

Cookie-instellingen