Bentwoud

Korstmossenexcursie een groot succes

02-03-2023 603 keer bekeken 2 reacties

Afgelopen zaterdag 25 februari heeft Mireille van Duuren, gids voor Staatsbosbeheer, een korstmossenexcursie verzorgd in het Bentwoud. In dit artikel blikt ze terug op deze geslaagde excursie waarbij ze de deelnemers kennis heeft laten maken met deze fascinerende en voor vele nog onbekende wereld.

Korsmossen blijven verbazen

Wat een geweldige excursie afgelopen zaterdag in het Bentwoud.
Van het begin tot het eind waren de deelnemers geïnteresseerd. De tijd vloog om en eigenlijk wilde niemand aan het eind stoppen.

Na een korte introductie over de Korstmos zijn de deelnemers in groepen verdeeld, met ieder een eigen groepskleur. Ze kregen hierbij een tasje te leen met een boek over Korstmossen, een zoekkaart, loep, stoepkrijt en pinnetjes.
Hierna zijn de teams de Korstmossen gaan zoeken , om ze goed te bekijken en ze daarna af te tekenen op de zoekkaart.
Wanneer er een Korstmos werd gevonden die niet op de zoekkaart stond, dan werd er een pinnetje bij de Korstmos gezet en een kruisje op het asfalt van het laantje van de bomen.
Aan het eind van de excursie zijn de deelnemers met elkaar naar voren gelopen, om ook de nieuw gevonden Korstmossen bij de pinnetje te bekijken.
Wat een verwondering bij de deelnemers! De Korstmossen lijken namelijk op koralen, werkelijk een totaal nieuwe beleving. Daar kwam ook de bewustwording bij, dat de Korstmossen werkelijk overal voorkomen. Wat eerst nog een kauwgompje op de stoep leek te zijn, is nu een Rond Dambordje.
Aan het eind van de excursie was er nog een Quiz over Korstmossen. En wat bleek? Door de interactieve werkvorm konden alle vragen beantwoord worden. Ook wilden alle deelnemers een zoekkaart voor thuis.

Aangezien de excursie volgeboekt was, hebben we mensen moeten teleurstellen. Geef door aan boswachter Jonathan Leeuwis (j.leeuwis@staatsbosbeheer.nl)  als u alsnog aan een Korstmos excursie wil deelnemen. Bij voldoende belangstelling, doen we hem dan dit jaar nog een keer.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Chris

02-03-23 om 17:02

Wat een leuke excursie!

Wat een goede en interessante informatie! Er ging een wéreld voor me open. Nooit geweten dat er zó veel soorten zijn en dat ze (onopgemerkt) leven in onze eigen omgeving.

Kortom: inspirerend en heel gezellig

Miriam

03-03-23 om 9:59

Informatief, leuk, boeiend en leerzaam! Dat vond ik van de korstmossen excursie!! Wist niet dat er zoveel korstmossen waren in prachtige kleuren en vormen. Je komt ze letterlijk overal tegen! Op bomen, stenen en de straat! Indrukwekkend!! Ook leuk dat we een zoekkaart met korstmossen mee naar huis mochten nemen en een beschrijving erbij. Ik ben in de tussentijd al op pad geweest en heb nog meer korstmossen ondekt! Bedankt!!

Cookie-instellingen