Bentwoud

Nachtvlindermonitoring in het Bentwoud

17-01-2023 546 keer bekeken 0 reacties

In 2022 is de Vlinderwerkgroep van het IVN Alphen aan de Rijn begonnen met het monitoren van nachtvlinders in het Bentwoud. Structureel tellen zij doormiddel van lichtbakken en licht bij lakens de verschillende soorten die in het gebied voorkomen. De eerste resultaten zijn veelbelovend!

Walhalla voor vlinders

De diversiteit aan planten in het Betntwoud is zeer groot. Zo heeft Staatsbosbeheer vele verschillende soorten bomen en struiken aangeplant, en levert het verschralingsbeheer een steeds grotere rijkdom aan kruidachtige planten. Dit geeft een boost aan je populatie nachtvlinders. Iedere vlindersoort heef 1 of enkele specifieke plantsoorten waar hij zijn eitjes op legt. Dit noem je de waardplanten. Iedere plant heeft weer zijn eigen vlinders die daar afhankelijk van zijn. Hoe meer soorten planten je in je gebied hebt, hoe meer soorten vlinders er een thuis kunnen vinden.

Tellen

Nachtvlinders vliegen natuurlijk voornamelijk in de nacht. Het tellen van deze vlinders vraagt daarom ook om een speciale aanpak. Het klinkt altijd een beetje scheef, maar nachtvlinders komen juist op licht af. Het IVN heeft speciale materialen om vlinders te lokken en te vangen. Zo maken ze gebruik van een laken opstelling met een felle lamp die voor het laken hangt. Vlinders in de buurt van het laken komen op het licht af, en gaan vervolgens op het laken zitten. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk geteld worden. Een andere methode is een LedEmmer. Dit is een emmer met deksel, met daar in een gat en trechter naar beneden. Boven de emmer hangt een ledlamp. In de avond zet je de emmer neer en de lamp aan. Vlinders komen dan af op het licht, en vliegen de emmer in. De volgende ochtend kan je de emmer, die als je geluk hebt vol zit met vlinders, legen en de soorten tellen en determineren. Op deze manier krijg je een prachtig beeld van de gigantische diversisiteit aan nachtvlinders die je normaal nooit ziet. 

212 Soorten

Het IVN heeft het afgelopen jaar meerdere tellingen door het jaar heen uitgevoerd. Dit leverde prachtige resultaten op! Zo telde ze maarliefst 212 verschillende soorten nachtvlinders! Het leuke is dat iedere tijd van het jaar zijn eigen vlinders heeft. Zo zijn er zelfs bepaalde soorten die alleen in de herfst en in de winter vliegen! Het is daarom dus erg belangrijk om voor een compleet overzicht het hele jaar door te tellen. 

Zilveren groenuil, een van de soorten die in 2022 in het Bentwoud geteld is.

Enthousiast

Nicole Bruijnen, vrijwilliger van de Vlinderwerkgroep van het IVN in Alphen aan de Rijn, zegt besmet te zijn met het nachtvlindervirus: "Ik heb al jaren het nachtvlindervirus. Heel veel mensen weten niet wat er ’s nachts rondvliegt. Een vleermuis, dat kunnen ze zich nog voorstellen. Maar er zijn dus ook heel veel hele mooie nachtvlinders. ‘Oh, motten,’ zeggen de mensen dan. Motten hebben negatieve bijklank, want ze eten de kleding en het meel op. Maar tegen hen zeg ik: ‘Kijk eens op internet of je een foto van een vlinder die ‘s nachts vliegt kunt vinden. Er zijn zo’n zestig soorten dagvlinders, maar wel 2400 soorten nachtvlinders. Er gaat een wereld voor je open." Het enthousiasme van Nicole en haar partner Bert werkt er aanstekelijk. Ze krijgen steeds meer mensen enthousiast voor nachtvlinders en het tellen daar van. Ook kinderen weten ze op een jonge leeftijd al te besmetten met het nachtvlindervirus. "In deze tijd van klimaatverandering en zo, wil ik de kinderen graag bewust maken. Ik plant zaadjes. Hoe jonger de kinderen zijn die je raakt, hoe langer het blijft hangen. Ik zette eens een klein avondrood bij een kindje op de hand. ‘Niet aankomen, hoor.’ Het kindje zat helemaal stralen: ‘Mama, kijk.’ Die herinnering raken ze niet meer kwijt."

Staatsbosbeheer is erg blij met de tellingen die het IVN uitvoert. "Dankzij het enthousiame van deze vlinderwerkgroep krijgen we inzicht in een wereld die normaal nagenoeg onzichtbaar is. Door het werk dat zij leveren krijgen we nog meer te weten over de gigantische biodiversiteit die het prachtige Bentwoud rijk is! Ik ben erg blij dat ze ook in 2023 verder gaan met de monitoring. Dankzij structurele tellingen kunnen we op lange termijn zien hoe het met de natuur in het gebied gesteld is.", zegt boswachter Jonathan Leeuwis. "Ik ben trots dat we zulke enthousiaste mensen in het Bentwoud hebben rondlopen! Ik zie nu al uit naar de samenwerking het komende jaar."

Op de website van Zelf doen in Zuid-Holland is onlang een leuk aftikel verschenen waarin Nicole verteld over haar passie voor nachtvlinders en het tellen in het Benwoud. Dit artiel kan je in deze link vinden: https://www.zelfdoeninzh.nl/info-tips/bevlogen-verhalen/nachtvlinders/

Het groot avondroot, een spectaculaire soort die het IVN in 2022 heeft waargenomen in het Bentwoud.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen