Bentwoud

Zeldzame eleonara's valk duikt op in Bentwoud

22-09-2022 458 keer bekeken 0 reacties

Het leuke aan vogels kijken is dat het iedere wandeling of fietstocht weer een verassing is wat je tegen komt. Jeroen Verburg had om donderdag 8 september wel heel erg veel geluk, hij fotografeerde een prachtige eleonora's valk. Erg bijzonder, dit is pas de 3e zekere waarneming in Nederland!

De eleonora's valk een vogelsoort uit het Mediteraanse gebied. Ze broeden hier op eilanden in de Middelandse Zee, waar ze hun nest maken op de steile rotswanden. Ze broeden laat, pas in augustus tot oktober. Ideaal, want ze kunnen in deze tijd de jongen voeren met zangvogels die vanuit Europa naar Afrika trekken over zee. In oktober trekken de valken zelf ook weg richting Madagaskar, om daar de winter door te brengen. De vogel in het Bentwoud heeft duidelijk even een "verkeerde afslag" genomen. Het is dan ook pas de derde keer dat deze sierlijke valk in ons land is waargenomen! 

Voor een vogelaar is het ontdekken van zo'n zeldzame vogel een absolute droom. Jeroen schreef over zijn ontdekking: "Drie valken in beeld, actief fouragerend en onderling af en toe wat geruzie. Een van de drie net wat groter. Ik schatte het snel in als een slechtvalk en twee boomvalken, waarbij ik vooral focuste op de boomvalken, om te checken of het niet toch een roodpootvalk was. Van alle vogels vrij veel foto's gemaakt. Thuisgekomen gaf de ID van waarneming direct Eleonora's valk als determinatie (99+ procent), kort daarop bevestigd door de validator.". Na dat bekend was dat het om een eleonora's valk ging, zijn vele vogelaars uit het hele land naar het Bentwoud gekomen, in de hoop nog een glimp op te vangen van deze zeldzame verschijning. Ondanks intensief zoekwerk, hebben ze de valk niet meer gezien.

Foto: Jeroen Verbeek

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen