Bentwoud

Frans trekpaard sleept roeiriemen voor Romeins vrachtschip uit het Bentwoud

10-03-2022 988 keer bekeken 2 reacties

Wie op woensdagochtend 9 maart in het Bentwoud was, waande zich even een paar honderd jaar terug in de tijd. In de oudste bosvakken was een Frans trekpaard druk bezig met essenstammen afvoeren voor de nieuwe roeiriemen van een Romeins vrachtschip.

Vrachtschip Zwammerdam 2

In het Archeon is men druk bezig met het restoureren van het 1800 jaar oude Romeinse vrachtschip Zwammerdam 2. Dit type vrachtschip werd met mankracht vooruit bewogen. Aan weers zijde van de boot staken houten roeiriemen uit, welke rond de 4,6 meter lang waren. Deze riemen waren vaak van essenhout, want in de afgelopen eeuwen was het namelijk bekend dat de taaiheid van essenhout uitermaten geschikt was om sterke roeiriemen van te maken. 

Essentaksterfte

In heel Nederland vormt de Essentaksterfte een probleem in veel bossen. Door deze schimmelziekte is een zeer groot deel van deze oer-Hollandse boom verdwenen uit het landschap. Ook in het Bentwoud zijn bijna alle essen aangetast. Sommige van deze bomen vormen een gevaar voor de bezoekers. Zo zijn er tijdens de stormen van de februari bijvoorbeeld al veel essen omver gewaaid. Staatsbosbeheer heeft om deze reden dan ook een deel van deze essen gekapt. Wat blijkt, de stammen van de essen hebben de juiste lengte en dikte voor het maken van roeiriemen. Uit de meeste stammen kunnen 2 roeispanen gehaald worden. Staatsbosbeheer is erg blij dat het Archeon deze essen kan gebruiken voor de restauratie van het schip Zwammerdam 2. Op deze manier krijgen de zieke bomen een tweede leven voor een prachtig lokaal project.

Werken met paarden

Wat is er nou mooier dan tijdens dit unieke project ook een beetje gebruik te maken van ouderwetse werkmethodes?! De organisatie Paard aan het Werk zet krachtige Franse trekpaarden in om werk in natuurterreinen te verichten. Buiten dat dit een natuurlijk prachtig vorm, en je je voor even in een andere eeuw waant, is het ook nog eens erg efficient! De bodem in het Bentwoud bestaat uit kleigrond. Deze grond heeft als eigenschap dat het water lang kan vasthouden. Maar, wanneer het voor een langere periode veel geregend heeft, kan het soms lang duren voordat al het water in de bodem is opgenomen. De bosvakken in het Bentwoud zijn op sommige plekken dan ook nog erg nat. Doordat het paard de stammen met een werktuig het bos uit trekt, voorkom je dat zware machines grote sporen in de natte bodem rijden. De stammen worden verzameld langs het fietspad, waarna ze met een vrachtwagen afgevoerd kunnen worden naar het Archeon. 

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Teun Hegeman 11-03-22 om 12:47

Goede middag

Onlangs las ik in het AD, dat er in het Bentwoud essen om gewaaid zijn, aangezien ik een houtkachel heb en graag essenhout stook, zou ik graag een aanhanger met hout over willen nemen.

Het zou gaan om stammetjes van ca. 3 meter lengte.

Een kleine  ergoeding zou geen probleem zijn.

Graag hoor ik van jullie.

Met vriendelijke groet 

Teun Hegeman

Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer 15-03-22 om 11:20

Beste Teun,

Wij verkopen geen kachelhout aan particulieren. De essen zijn afgevoerd naar het Archeon, en het overige hout laten we in het bos liggen. Dood hout in het bos is namelijk een belangrijke schakel in het bosecosysteem.

Vriendelijke groet,

Jonathan Leeuwis

Boswachter publiek Staatsbosbeheer Bentwoud

Cookie-instellingen