Bentwoud

Bentwoudbewoner: de groene specht

07-03-2022 1657 keer bekeken 0 reacties

Welkom bij deze nieuwe rubriek, de Bentwoudbewoner! Het Bentwoud begint zich prachtig te ontwikkelen tot een noemenswaardig natuur- en recreatiegebied. Steeds meer planten en dieren vinden hier hun thuis. Maandelijks willen we een van deze bewoners uitlichten. Deze maand, de groene specht!

Schaterlachende spechten in het bos

Het is een zonnige dag, en je loopt door het Bentwoud. Je hoort de eerst vogels al weer zingen, en de wind hoor je rustig door de bomen waaien. Dan ineens wordt de rust verstoord door een harde schaterlach welke door het gebied heen galmt. Het broedseizoen de groene specht is begonnen!

Luidruchtige bewoner

Door de warme temperaturen dit voorjaar is het broedseizoen voor veel vogels dik twee weken eerder begonnen dan normaal. Ook bij de groene spechten gieren de hormonen door het lijf. De mannen sloven zich uit, en roepen hoog vanuit de kruinen van de bomen. Met een beetje fantasie klinkt het geluid alsof je keihard uitgelachen wordt. En ergens is dat misschien ook wel zo? De aanwezigheid van de groene specht is namelijk goed te horen, maar zien, ho maar! De vogels zijn opvallend schuw, en lijken het er om te doen dat je ze niet ziet. Alsof het een spelletje is om de vogelaar gek te maken. 

Miereneter

De groene specht is een beetje in buitenbeentje in de spechtenfamilie. Waar de meeste spechtensoorten opzoek zijn naar voedsel tussen de schors en in de kruinen van de bomen, zit de groene specht juist op de grond. Deze soort is namelijk een uitstekende mierenjager! De vogels struinen grasvelden en bosbodems af, opzoek naar mierennesten. Om die mieren uit de grond of het dode hout te peuren heeft de groene specht speciaal gereedschap, namelijk een gigantische tong! De tong van een groene specht is maar liefst 10 centimeter lang, en zit om zijn schedel heen gedraaid. Met deze lange dunne tong komt wringt hij in de kleinste holletjes spleten, waardoor geen mier meer veilig is. 

Holenbroeder

De groene specht is net zoals de andere spechten een holenbroeder. Het mannetje, herkenbaar aan de rode baardstreep, pikt vakkundig een holte uit. Deze taak kost hem zo’n 15 tot 30 dagen werk. Deze holte kan wel tot 40 centimeter diep zijn, wat erg fors is in vergelijking met andere spechten. Belangrijk is dat er wel genoeg dood hout in de bomen zit. Doordat de groene specht is aangepast op het eten van mieren, is zijn snavel een stuk minder hard dan die van andere spechten. Na het uithakken van het nest vormt er een mooi staaltje teamwork waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje broedt, en ze elkaar om de 1,5-2 uur afwisselen. Wanneer de kuikens geboren zijn duurt het 21-27 dagen voordat de gestippelde jongen uit het nest vliegen. Na de eerste rui krijgen ze net zo’n mooi en strak verenkleed als de ouders. 

Een groene specht zien

Het bos in het Bentwoud is natuurlijk nog niet zo oud, waardoor de bomen nog relatief klein zijn. De meeste bomen zijn dan ook nog te dun om een groene specht te huisvesten. Toch hebben we een aantal plekken waar je kans maakt deze vogels te zien. Zo is de Driehoek een goede plek. De vogels broeden in de populieren in Benthuizen, maar duiken vaak het Bentwoud in om wat sappige mieren te pakken. Daarnaast zie je in de oudere bosdelen lang het Juffrouw Jannevaardspad ook regelmatig groene spechten. Succes met zoeken!

Foto: Bert Ooms

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen