Bentwoud

Welkom in de Kraamkamer van Moeder Natuur

22-04-2021 1490 keer bekeken 0 reacties

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen werken dit jaar aan een gezamenlijke campagne, 'Welkom in de Kraamkamer van Moeder Natuur'! deze campagne willen de terrein beherende organisaties de bezoekers een bewustzijn geven van deze kwetsbare tijd in de natuur.

Drukker in de natuur

Door de coronacrisis merken we dat er een hoop nieuwe gebruikers bij zijn gekomen in onze gebieden. Mensen die zich normaal nooit in de groenen ruimte bevonden, weten deze nu ook te vinden. Iets waar we natuurlijk erg blij mee zijn! De andere kant van het verhaal is wel dat de op de natuurgebieden nu extra groot is. Daarom is deze campagne in het Leven geroepen! Bentwoud boswachter Jonathan Leeuwis legt de campagne in deze link in het kort uit: https://twitter.com/Bosw8erJonathan/status/1374694745423933447

Kraamvisite

Wie nu naar buiten gaat, gaat als het ware op kraamfisite. Overal in de natuur vindt je broedende vogels, worden de territoria verdeeld en komen er jonge dieren ter wereld. Een prachtige, maar tegelijkertijd een zeer kwetsbare periode! We willen de mensen daarom ook vragen om hier heel voorzichtig meen om te gaan. Net als op een kraamvisite vragen wij de bezoekers om de rust te bewaren, ruimte te geven aan de ouders en de kinderen en je rommel mee terug te nemen. Op deze manier helpen we de dieren om in deze kwetsbare tijd hun jongen zo goed mogelijk groot te brengen. 

Rust in het Bentwoud

Ook in het Bentwoud doen we mee. Misschien heeft u ze al gezien, de grote spandoeken langs de N209 en bij Parkeerplaats Noord. We willen de bezoekers vragen zich zo goed mogelijk aan de regels te houden, en hun verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van de bewoners van het gebied. Je mag in het Bentwoud struinen, wat echt een voorrecht is. We willen dit graag mogelijk houden, maar dat kan alleen als de bezoekers letten op de volgende punten:

  • Wanneer vogels beginnen te allarmeren, neem afstand. Je begeeft je waarschijnlijk in een territoria, en kan voor grote verstoring zorgen als je blijft.
  • Benader geen nesten of jonge dieren. Wanneer dit meerdere keren gebeurd is er kans dat de ouders kiezen voor eigen veiligheid, en niet meer terug komen. Vooral de fotografen willen we hier extra op attenderen. 
  • Raak nooit jonge dieren aan. Bij aanraking ruiken de dieren naar mens. Wanneer de ouders terug komen, is er kans dat ze de jongen dan verlaten. 
  • Honden aan de lijn buiten de losloopgebieden. Honden worden door dieren gezien als predator, een loslopende hond kan voor veel angst en verstoring zorgen. Ook kan het zijn dat een hond een jong dier pakt, het is en blijft een roofdier van nature!
  • Gebruik geen vogelgeluiden om vogels te lokken voor een foto. Vogels otograferen is tegenwoorden helemaal in. Overal verschijnen de mooiste foto's van vogels. Bij het maken van de foto's spelen fotografen regelmatig het geluid van de vogel af, om deze te lokken. Dit zorgt alleen voor mega verstoring. Vogels raken in panniek, en zijn alleen maar bezig met het proberen weg te jagen van de "indringer". Wanneer dit meerdere keren gebeurd, kunnen vogels hun territorium verlaten. 
  • Geen drones boven het Benwoud. Het gebruik van drones kan ernstige verstoring voor broedvogels betekenen. 

Kom het beleven

De lente is als je het ons vraagt misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Wanneer je nu het veld in gaat, is het niet meer dan puur genieten van alle kleuren, de heerlijk geurende bloemen, de prachtige vogelzang en het nieuwe leven! We willen iedereen daarom ook zeker stimuleren om lekker naar buiten te gaan, en het met alle zintuigen te komen beleven! Maar, wees je bewust dat je op kraamvisite bent in het huis van de dieren, en houdt je aan de regels.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen