Bentwoud

Zeer succesvolle nachtvlindertelling in het Bentwoud

25-06-2020 1880 keer bekeken 0 reacties

Het vermoeden dat er veel nachtvlinders in het Bentwoud zouden zitten, dat leefde al een tijdje. De telling die op de nacht van 24 op 25 juni plaats vond bevestigde dit volledig, deze nacht werden namelijk voor 135 verschillende soorten aangetroffen! Een erg indrukwekkend aantal!

De telling werd uitgevoerd door een nachtvlinderwerkgroep van het KNNV Den-Haag, die met een felle lichtopstelling de vlinder lokte. De vlinders landen vervolgens op het laken, waarna ze gevangen of gefotografeerd konden worden voor determinatie. Uiteraard werden eind van de telling alle soorten weer los gelaten. 

Tussen deze 135 verschillende soorten zaten ook een aantal landelijk zeldzame. De meest opvallende soort was wel de gevlekte groenuil. Deze soort komt normaal voor op de zandgronden, en was nog nooit in Zuid-Holland waargenomen. Tijdens de telling kwamen maar liefst 5 verschillende exemplaren van deze soort op het laken zitten, erg opvallend! Het lijkt er dus op dat we hier in het Bentwoud de eerste bekende populatie van Zuid-Holland te pakken hebben! De rupsen van deze vlinder zijn afhankelijk van eiken en beuken, welke ook in grote aantallen in het gebied zijn aangeplant. 

Gevlekte groenuil

Dat er zo'n groot aantal vlinders is waargenomen komt mede door de gemengde aanplant van boom- en struiksoorten in het gebied. Iedere boom of struiksoort heeft zijn eigen isecten, waaronder veel nachtvlinders, die van hem afhankelijk zijn. Je kunt je dus voorstellen dat veel verschillende soorten in de aanplant ook veel verschillende soorten nachtvlinders oplevert. Daarnaast worden de graslanden in het Bentwoud ook al jaren verschraald. Dit houdt in dat we jaarlijks het gras maaien en afvoeren. Dit zorgt er voor dat je de bodem veramrt, waardoor veel meer verschillende soorten kruidensoorten kunen groeien. Ook deze soorten hebben zo allemaal hun eigen nachtvlinders. De sleutel tot succes zit hem dus in de grote variatie in planten!

Bonte bessenvlinder

Dit jaar zal de werkgroep van het KNNV nog meerdere malen in het gebied staan. We zijn erg benieuwd wat dit allemaal nog meer gaat opleven. In iedergeval een prachtige start!

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen