Bentwoud

Orchideeën staan in bloei!

27-05-2020 1929 keer bekeken 3 reacties

Eind mei/begin juni, de tijd van het jaar dat de meeste orchideeënsoorten in bloei staan! Deze crème de la crème onder de planten is ook met vijf verschillende soorten vertegenwoordigd in het Bentwoud. Momenteel staan er 4 van deze soorten te bloeien. Naar buiten dus!

Ookal is het Bentwoud nog jong, de natuur op deze voormalige rijke akkerlanden ontwikkeld zich erg goed! Zo staat met de komst van de grote keverorchis in 2019 de teller al op zes verschillende soorten! Naast de grote keverorchis, vindt je ook de bijenorchis, gewone rietorchis, gevlekte rietorchis, het hondskruid en de brede wespenorchis in het gebied. Op de brede wespenorchis na, staan ze nu allemaal prachtig in bloei! 

Het is een absolute aanrader om snel naar buiten te gaan, en deze pareltjes van de natuur in het veld te komen bewonderen. Pluk ze alleen niet! Helaas zien we regelmatig dat orchideeën worden uitgegraven voor in de tuin, of in bosje bloemen in de vaas eindigen. Doe dit vooral niet! In de tuin planten is volledig zinloos. Orchideeën zijn erg critisch, ze zijn namelijk heel sterk afhankelijk van bepaalde schimmelsoorten in de bomen. De kans dat deze ook in je tuin staan, is zeer klein. De kans dat ze het dan overleven is bijna 0. Dus geniet er van, maar dan wel in het veld. Zo zijn ze toch ook op z'n mooist?!

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

3  reacties

Hans_vK

04-07-20 om 20:41

 De 6e orchideeën soort is gezien in het Bentwoud.. De. Moeraswespenorchis - Epipactis palustris

Don Bac

07-07-21 om 15:28

Inmiddels 7 soorten orchideen gezien in het Bentwoud. t.w. Grote keverorchis, Bijenorchis, Gewone rietorchis (ook in het wit), Gevlekte rietorchis, brede wespenorchis, moeraswespen orchis en hondskruid orchis. 

Hans_vk

03-06-22 om 14:43

in 2022 weer 7 soorten orchideeen in het Bentwoud.

Grote keverorchis, Bijenorchis, Gewone rietorchis, Gevlekte rietorchis, Brede wespenorchis, Moeraswespen orchis en Hondskruid orchis. 

Van de Gewone rietorchis staan er ook een aantal variabele van Wit tot Paars.

Op een paar plaatsen zijn er nu ook gevlekte rietorchissen die licht van kleur zijn..

Cookie-instellingen