Bentwoud

Flamingo's strijken neer in het Bentwoud

23-01-2020 4214 keer bekeken 1 reacties

Op de grauwe maandag 21 januari werd er in de moeraszone van het Bentwoud wel een hele kleurrijke verassing gevonden, namelijk een groep 7 felroze flamingo's! Erg bijzonder, dit is de eerste keer dat deze tropisch ogende verschijning in het Bentwoud opduikt.

Ria van Oosten en Sjaak van Beek waren de gelukkige ontdekkers van deze exotische verschijning. ,,Opeens zegt Ria: ‘Ik zie allemaal roze in het water.’ Ik zeg: ‘Doe niet zo gek, dat kan niet.’ Keken we nog een keer, zien we die flamingo’s. We zijn natuurlijk meteen afgestapt.” Het geluk was niet voor iedereen weggelegd, want de vogels waren de dag daarop al weer verdwenen uit het gebied.

De groep bestond uit 6 Chileense flamingo's en 1 kruising(middelste vogel op de foto) tussen een Chileense en een Europese flamingo. De kruising viel op doordat deze lichter is, hoger op de poten staat, langere nek heeft en minder zwarte zwarte snavel heeft. Aan de kleurringen om de poten kon gezien worden dat de vogels afkomstig waren uit de broedkolonie uit het Zwilbrocks Venn in Duitsland. Hier broeden al ruim 35 jaar Chileense en Europese flamingo's door elkaar heen. Deze Duitse vogels gebruiken het Grevelingenmeer als een vaste overwinterplek. Mogelijk waren de vogels uit het Bentwoud ook opweg naar de rest van de kolonie.

De groep flamingo's in het Bentwoud. Foto: Ria van Oosten

Wie de vogels in het Bentwoud heeft gemist, kreeg de dinsdag daar op een herkansing. Toen doken de vogels op in de Groene Zoom, een nieuw natuurgebied nabij Berken en Roderijs. Hier lieten ze zich, voor de ogen van vele vogelaars en verwonderde voorbijgangers, prachtig van dichtbij bekijken. Ook Jonathan Leeuwis, boswachter in het Bentwoud, was erg blij dat hij de vogels hier alsnog kon zien. ,,Erg jammer natuurlijk dat ik ze niet in mijn eigen gebied heb gemist. Maar goed, zo'n groep van flamingo's in je eigen regio zien is natuurlijk een buitenkansje. Daarom ben ook ik alsnog maar even een kijkje gaan nemen in de Groene Zoom.''  Hoe lang de vogels in deze regio blijven hangen is nog onbekend, maar de kans is groot dat ze zich snel bij de rest van de Zwilbrock-groep voegen. Kijk op www.waarneming.nl om op de hoogte te blijven van waar de flamingo's gevonden worden.

Kruising Europese x Chileense flamingo. Foto: Jonathan Leeuwis
Chileense flamingo's. Foto: Jonathan Leeuwis

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

Els

25-05-20 om 19:08

Flamingo in Nederland niet te geloven maar kan het ook niet ontkennen als de foto's van Jonathan Leeuwis zie

Cookie-instellingen