Bentwoud

Aanpak Essentaksterfte in het Bentwoud

01-08-2019 1595 keer bekeken 2 reacties

Staatbosbeheer start in week 32 met de aanpak van Essentaksterfte in het Bentwoud. Een groot deel van de Essen zijn zwaar aangetast door de agressieve schimmelzieke Essentaksterfte waardoor ze spontaan kunnen omvallen. Om de veiligheid voor de bezoekers te kunnen waarborgen, worden alle zieke essen in het bosperceel ten oosten van Landgoed Bentwoud verwijderd. De zaagwerkzaamheden zullen naar verwachting 1 week in beslag nemen.

Essentaksterfte

De essentaksterfte is een van oorsprong Aziatische schimmelziekte die zich sinds 2016  in rap tempo over het land verspreid. De schimmel verstopt de vaten in de jonge takken, waardoor deze afsterven. Dit verzwakt de boom en maakt de weg vrij voor andere schimmels en insecten. Bomen kunnen hiervan niet herstellen en gaan uiteindelijk dood. Ruim 80 % van alle Nederlandse essen die in beheer zijn bij Staatsbosbeheer zijn aangetast door deze ziekte. Doordat het bos in het Bentwoud nog erg jong is, slaat de Essentaksterfte extra snel om zich heen. Hierdoor staan vel essen er erg slecht bij. In verband met de veiligheid zien wij helaas geen ander optie dan de zieke bomen langs wegen en paden weg te halen.


Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden uitsluitend plaats in het bosperceel ten oosten van Landgoed Bentwoud. Hier loopt het laarzenpad doorheen waardoor bomen over het pad kunnen vallen. Tijdens de zaagwerkzaamheden wordt het gebied afgesloten voor publiek. De laarzenroute zal tijdelijk worden omgeleid. Na afloop van de werkzaamheden is het gebied gewoon weer toegankelijk.

Herplant

Bij het aanplanten van het bos in het Bentwoud is er gekozen voor een grote diversiteit aan boom en struiksoorten. Dit heeft als grote voordeel dat wanneer een boomsoort ziek wordt, niet het hele bosperceel kaal zal zijn. Er blijven o.a. nog groepen met elzen, eiken, wilgen en populieren staan. De open plekken die tijdens het zagen zullen ontstaan worden na de werkzaamheden weer ingeplant met verschillende inheemse soorten.

Flora en fauna

Wij als Staatsbosbeheer werken zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden is bekeken of er bijvoorbeeld beschermde planten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

2  reacties

geregging@ziggo.nl

01-08-19 om 15:19

Doen jullie dat ook in het honden uitlaat gebied?

13-08-19 om 15:41

Nee, dit jaar zagen we alleen in het boos ten oosten van het Landgoed Bentwoud.

Cookie-instellingen