Samen met zijn zeldzame neefje de noordse winterjuffer, is de bruine winterjuffer de enige libellensoort in europa die de winter als volwassen exemplaar, ook wel imago genoemd, kan overleven. Dit in tegenstelling tot andere libellen, die als larve onder water overwinteren. Deze leefwijze zorgt ervoor dat hij voor libellen begrippen heel oud kan wordelijk, namelijk 10 maanden!
In het vroege voorjaar plant de soort zicht voort, en worden de eitjes op de waterplanten gelegd. Vervolgens doen ze er 3 maanden over om van larve naar een volwassen imago te ontwikkelen. In de nazomer is deze ontwikkeling compleet, en sluipen de larve uit. Dit is het moment dat je de juffers weer tegen kan komen in het veld.
Als de herfst zich weer inzet, en de temperaturen kouder worden, kruipen de juffers dicht tegen takken of kruidenresten aan. Hier blijven ze de hele winter stil hangen. Doordat ze een soort antivries in hun lijf hebben kunnen ze de koude winterdagen overleven. In het vroege voorjaar, als de temperatuur weer oploopt, worden de juffers weer warm en beginnnen ze te vliegen. Deze periode zullen ze zicht voortplanten, en zorgen zo weer voor een nieuwe generatie bruine winterjuffers. Het voordeel van deze overwintering, en daarme ook vroege voortplanting, is dat ze bijna geen last hebben van concurrentie van andere juffersoorten.
Bij ons in het Bentwoud komt de soort in vrij lage aantallen voor. De beste plek om ze tegen te komen is het oude hondenbos. Hier kun je ze op mooie dagen met een warm voorjaarszonnetje tegen komen op vooral essenstammen.