Bentwoud

Start boswerkzaamheden Bentwoud

17-08-2023 1306 keer bekeken 3 reacties

Op maandag 28 augustus starten grote boswerkzaamheden in het Bentwoud. Gedurende een aantal weken zullen er bomen worden verwijderd en greppels worden aangelegd. Het doel van de werkzaamheden is het behouden van een gezond, mooi en biodivers bos.

Bezoekers

Ook bezoekers zullen hiervan het een en ander gaan merken. Het omzagen van bomen brengt ook risico’s met zich mee, daarom worden de stukken waarin wordt gewerkt afgezet. Een gedeelte van het hondenlosloopgebied Bentwoud-Noord zal daardoor gedurende een aantal weken niet toegankelijk zijn voor bezoekers. In het gebied wordt met hekken en borden duidelijk gemaakt welke gebieden niet toegankelijk zijn. 

De werkzaamheden

Staatsbosbeheer gaat een aantal werkzaamheden uitvoeren. Allereerst komen er zogenoemde ‘dunningspaden’ in het gebied. Dat zijn paden in het bos waarover zware machines kunnen rijden. Dit voorkomt dat deze machines bij werkzaamheden door het bos moeten rijden waardoor de grond verdrukt. Dat leidt ertoe dat er minder zuurstof in de bodem komt en dat boomwortels kapotgaan, met alle gevolgen van dien.

Deze dunningspaden bieden ook de mogelijkheid om de wateroverlast in het Bentwoud wat te verlichten. Het kan voorkomen dat er in het Losloopgebied tot wel twintig centimeter water in het bos staat in de donkere maanden. Daarom zullen er in de dunningspaden ook greppels worden gegraven om de afvoer van water te bevorderen.

Ten slotte gaat Staatsbosbeheer de bomen meer ruimte geven. In een jong bos staan bomen dicht op elkaar geplant, zodat ze recht naar boven groeien en niet worden overwoekerd door snelgroeiende struiken en bijvoorbeeld bramen. Als de bomen groter worden, hebben ze wat meer ruimte nodig om een mooie kroon met grote takken te ontwikkelen. Daarom is het nodig om mooie bomen uit te kiezen, die de ruimte krijgen om verder te groeien tot een toekomstig woudreus. Hiervoor is het nodig om een aantal bomen weg te halen. Een bijkomend voordeel hier van is dat er dan ook meer licht op de bodem komt, waardoor er een meer divers pakket aan wilde kruiden kan groeien, waar weer insecten op af komen. Dit is van groot belang voor een groter aantal broedvogels in de bosvakken. 

Verantwoord werken

Voor de start van de werkzaamheden zal Staatsbosbeheer eerst zorgvuldig kijken of er te beschermen flora en fauna aanwezig is in de bosvakken waar gewerkt zal worden. Hiervoor zijn landelijke wettelijke richtlijnen vastgesteld in de de Gedragscode Bosbeheer. Door deze op te volgen zorgt Staatsbosbeheer er voor dat de aanwzige kwetsbare flora en fauna beschermd blijven tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. 

Kansen

Door de werkzaamheden krijgen de bezoekers en de aanwezige flora en fauna er op de langere termijn een mooier en vitaler bos voor terug. De werkzaamheden geeft de bodem bescherming van zware machines, water de kans om beter weg te lopen en bomen de ruimte om zich te ontwikkelen tot mooie grote bomen.

Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u via de mail contact opnemen met boswachter Jonathan Leeuwis: J.Leeuwis@staatsbosbeheer.nl 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Anoniem

17-08-23 om 14:01

Ik snap de werksaamheden, al vind ik toch dat er altijd teveel bomen worden weggehaald. En er zijn zoveel open plekker waar nog veel meer bomen kunnen worden geplant. Hoe meer bomen, hoe beter.

Opmerking: waarom zijn er geen normale parkeerplaatsen bij de bult? Langs de N455.

Mvg Dre

 

André

17-08-23 om 19:40

Worden de bomen versnipperd en dan teruggegeven aan de aardbodem? Wat dan ook goed is voor paddestoelen en zwammen groei. 

Woutje Bent

21-09-23 om 22:33

Het Bentwoud is dus eigenlijk een park waar zoveel mogelijk verschillende bloemetjes, plantjes en boompjes worden gekweekt? Nou ja van een specifieke categorie. Verschillende beestjes, grutto's en scholeksters ingeruild voor andere soorten vogels. 

Die greppeltjes zijn nodig omdat we geen drassig landschap met veel andere soorten plantjes en beestjes willen? Maar we willen toch  juist water vasthouden, daarom wordt toch gestimuleerd tegels uit de tuin te halen?

Het Bentwoud is geen woud, een bos dat zich vrij ontwikkeld, maar een soort natuur-cultuur- grond? Is het misschien beter te omschrijven als een volkstuin. Zoveel mogelijk verschillende plantjes, die straks zo zeldzaam zijn dat we er niet meer mogen wandelen.

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden.

Cookie-instellingen