Bentwoud

Extra maaironde bloemrijkgrasland

12-06-2023 394 keer bekeken 0 reacties

Deze week start Staatsbosbeheer met maaiwerkzaamheden in het bloemrijke grasland in het Bentwoud. Sommige percelen lijken te verruigen, en vragen daarom om een extra maaironde.

In het Bentwoud ligt dit 150 hectare aan bloemrijkgrasland. Deze percelen. worden verschraalt door Staatsbosbeheer. Dit betekend dat Staatsbosbeheer deze percelen maait en het maaisel afvoert, om zo de bodem te verarmen. Hoe armer de bodem is, hoe meer ruimte er ontstaat voor een breder pakket aan wilde kruiden soorten. Meer hier over kunt u hier lezen: /PageByID.aspx?sectionID=155742&contentPageID=2284559

Extra maaironde

Alle percelen bloemrijkgrasland worden momenteel 1x per jaar gemaaid aan het einde van de zomer. Voor het grootste deel van het gebied is dit voldoende om de verschraling voort te zetten. Staatsbosbeheer is dit jaar tijdens het nalopen van de bloemrijke graslanden er achter gekomen dat er sommige percelen nog wat achterlopen in het verschrallingsproces. In deze percelen vind je bijvoorbeeld bijna alleen maar bepaalde grassoorten die domineren, of juist ruigekruiden als de akkerdistel, gewone berenklauw of de ridderzuring. Het effect hier van is dat de diversiteit aan kruiden, insecten en vogels in deze percelen minimaal is. Als Staatsbosbeheer hier niets aan doet, zullen deze percelen verder verruigen en is er een kans dat deze ruigte kruiden zich alleen maar verder zullen verspreiden. Daarom heeft Staatsbosbeheer besloten om op deze betreffende percelen een extra maaironde uit te voeren. Momenteel zijn de omstandigheden perfect. Door het droge weer is de grond hard, wat als effect heeft dat de landbouwmachines weinig sporen zullen rijden. Daarnaast zijn veel van de ruigtekruiden nog niet in bloei, waardoor ze zich minimaal zullen verspreiden. 

Voorlopen

Uiteraard is Staatsbosbeheer zich bewust dat we momenteel nog midden in het broedseizoen zitten. Daarom worden voor de uitvoering van de werkzaamheden de bewuste percelen zorgvuldig nagelopen of er geen broedvogels als bijvoorbeeld de veldleeuwerik zich in deze percelen begeven.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen