Bentwoud

Verdorde wilgen in het Bentwoud

18-07-2022 727 keer bekeken 2 reacties

Het is een bijzonder gezicht als je nu hartje zomer door het Bentwoud fietst, en je overal grauwige wilgen tegen komt. De bomen hangen vol met verdorde bladeren, en het lijkt alsof het herfst is. Dit is het werk van een heel klein insect, het lange griendhaantje.

Milimetertje of 6-8, veel groter zullen ze niet zijn. Toch krijgen deze kevertjes met duizenden bij elkaar flink wat kaal gevroten! Vooral boswilg en grauwe wilg vallen erg in de smaak bij de soort. In het begrazingsgebied en langs het Juffrouw Jannevaartspad is het effect van de kevers het beste te zien. Hier zie je hele wilgenbossages die helemaal bruin zijn geworden. In tegenstelling tot insecten als spinselmotten vreet het lange griendhaantje niet het hele blad op, maar alleen de groene delen. Het geraamte van het blad blijft dus hangen aan de boom. De verwachting is dat de vraat van deze kevers geen blijvende schade aan de bomen zal verichten. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Robert 18-07-22 om 13:35

Uiteraard zie ik dat, wanneer ik mijn ronde Bentwoud fiets. Je bent me in zoverre voor, dat ik dacht: klimaateffect door verdroging? Zal het een vragen .... Het water in het randmeer aan de Zuidzijde staat laag : 10-20 cm, maar dat is het dus niet. Mijn wilgen op enkele kmten Noorden van het Bentwoud tonen dit niet. Hoever komen die haantjens?

 

Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer 21-07-22 om 15:39

Ha Robert, ik weet niet hoe ver de haantjes precies komen. In het Bentwoud zien we ze vooral in grote getalen langs het Juffrouw Jannevaartspad en in het begrazingsgebied. Maar, in het oosten zitten ze ook, alleen in minter grote aantallen.

Cookie-instellingen