Bentwoud

Bentwoudbewoner: de bijenorchis

08-06-2022 355 keer bekeken 0 reacties

In de serie 'Bentwoudbewoner' zet boswachter Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer iedere maand een van de vele bijzonere bewoners van het Bentwoud in het licht. Deze maand: de bijenorchis!!

Hij staat weer prachtig in bloei, de koning van de mimicry, de bijenorchis! Orchideeën blijven toch wel een beetje de juweeltjes in het plantenrijk. Bij een orchidee denk je misschien al snel aan een felle roze of helderwitte bloem die met al haar elegantie je raamkozijn opfleurt. Maar, wist je dat er Nederland ook orchideeën voorkomen? Sterker nog, er komen maarliefst 40 verschillende soorten voor! Ook in het Bentwoud bloeien 6 verschillende soorten orchideeën, waaronder dus de bijzondere bijenorchis.

Koning van de mimicry

De bijenorchis is een opvallende verschijning. In het hart van de elegante roze bloem vind een een grote opvallende 'onderlip'. Als je van afstand aan komt, en snel kijkt, lijk het net een bij die op een roze bloem zit. Laat dat dan ook net de bedoeling zijn! Een bijenorchis produceert geen nectar. Dit heeft als resultaat dat de plant geen insecten aantrekt. Maar, om toch voor bestuiving te zorgen, heeft deze orchidee een trucje in huis! Doordat de onderste lip erg op een bij lijkt, trekt de orchidee hierdoor opgewonden mannetjes van solitaire bijen aan, welke denken bij het landen op de bloem te kunnen paren. Eenmaal geland, is het van een koude kermis thuis komen. Hij blijkt beetgenomen te zijn door de bijenorchis. Teleurgesteld vliegt de bij weer door, maar wel met stuifmeel van een bijenorchis aan zijn lijf! Op deze manier kan de orchidee zich toch voortplanten door middel van bestuiving. 

Om dit trucje zo geloofwaardig mogelijk te maken produceert de orchidee ook feromonen. Dit zijn bepaalde lokstoffen die bijenvrouwtjes ook maken, en wat bijenmannen helemaal aan het dollen maakt. Hierdoor heeft de bloem nog meer kans op zoemend bezoek. 

Zelf een bijenorchis zien

Door het hele Bentwoud kun je bijenorchissen aantreffen. De meeste kans maak je in de schrale bermen langs fiets- en wandelpaden. Maar ook in bloemrijke graslanden en slootkanten kan je de plant prima aantreffen. De hele maand juni maak je nog kans om deze mooie soort aan te treffen. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen