Bentwoud

Het Bentwoud, een parel in het bijenlandschap

17-03-2022 1348 keer bekeken 0 reacties

Het Bentwoud is een bijenparadijs. Er komen maar liefst 61 soorten wilde bijen voor. Dit blijkt uit de monitoring die vorig jaar is uitgevoerd door bijenexperts van EIS Kenniscentrum Insecten.

Stijgende lijn

De driejaarlijkse monitoring laat duidelijk een stijgende lijn zien. In 2018 zijn 55 bijensoorten gevonden en in 2015 waren het er 38. Ook de zweefvliegen doen het goed met 49 soorten in 2021, ten opzichte van 42 in 2018 en 35 in 2015. We mogen dus wel trots zijn op het Bentwoud. Even nog een weetje: zweefvliegen lijken veel op bijen, maar hebben maar één paar vleugels en geen lange antennes maar knopjes.

Belangrijke beestjes

Samen met de vlinders zorgen bijen en zweefvliegen voor de bestuiving van de meeste van onze voedselgewassen en wilde planten, belangrijke beestjes dus. De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van onze bestuivers is het gebrek aan bloemen in ons landschap. Denk maar aan het intensieve agrarische gebied, betegelde tuinen en bermen als strak geschoren gazons, hoewel dat laatste gelukkig aan het veranderen is. Ook het gebruik van gif is funest.

Bed&Breakfast voor bijen

Het Bentwoud maakt deel uit van Groene Cirkel Bijenlandschap. Hierin werken gemeenten, bedrijven, natuurorganisaties, maatschappelijke organisaties, agrariërs, provincie en de wetenschap samen aan een netwerk van bloemrijke bermen, oevers, bedrijventerreinen, parken, tuinen, recreatiegebieden en agrarische percelen. Omdat het Bentwoud zo groot en bloemrijk is, fungeert het als een comfortabel Bed&Breakfast voor de bijen. Ze kunnen er zowel nestelen als in de directe omgeving genoeg stuifmeel en nectar vinden.

Klaverdikpoot. Foto: Menno Reemer
Klaverdikpoot. Foto: Menno Reemer

Bijzondere soorten

Het Bentwoud is heel rijk aan witte en rode klavers, die bijzondere bijensoorten aantrekken. Eén daarvan is de klaverdikpoot. Dit is een middelgrote bij met gebandeerd achterlijf, die tussen begin juni en half september rondvliegt. De soort nestelt in de bodem, net zoals de meeste bijensoorten trouwens. Een andere soort is de zwartgespoorde houtmetselbij, een iets kleinere soort die nestelt in holle stengels en twijgjes. Ook een leuke bij om te noemen is de rietmaskerbij. Deze soort bezoekt geen klavers, maar vooral braam, distels en schermbloemen. Het is een kleine zwarte bij met een geel ‘masker’. Vooral bij de mannetjes is deze goed zichtbaar.

Wensenlijstje

Toch valt er nog wat te wensen. Het zou heel mooi zijn als er in de toekomst ook bedreigde hommelsoorten naar het Bentwoud komen, zoals mos-, gras- en zandhommel. Deze laatste soort kwam vroeger in heel Nederland voor. Nu is de soort alleen nog maar te vinden op het eiland Tiengemeten, langs het Haringvliet en in de Biesbosch. Het is de enige hommel die helemaal zandkleurig is met zwarte banden er doorheen, vandaar de naam. Omdat ook in Rotterdam, op het eiland IJsselmonde en in de Hoekse Waard gewerkt wordt aan bijenlandschappen, is het waarschijnlijk een kwestie van tijd, voordat de zandhommel het Bentwoud weet te bereiken.

Tekst: Annette Piepers

Foto's: Menno Reemer en Jonathan Leeuwis

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen