Bentwoud

Welkom in de kraamkamer van de blauwborst!

15-03-2022 1380 keer bekeken 0 reacties

Veel vogelaars en fotografen hebben er met smart op gewacht, maar het is dan eindelijk zo ver, de blauwborst is terug in het Bentwoud! De eerste vogels stromen binnen vanuit hun overwinteringsgebied, en zijn weer volop te horen in het Bentwoud. Helpen jullie mee aan een succesvol broedseizoen?

Winter in het warme zuiden

Ieder jaar weer is de blauwborst een trouwe broedvogel in het Bentwoud. In het voorjaar broeden ze in de jonge bosdelen en de rietkragen. In de winter verlaten ze het gebied om naar het warme zuiden te trekken. Ze strijken dan neer in gebieden rondom de Middelandse Zee en Noord-Afrika. Een tactische zet, hier is namelijk veel meer voedsel ter beschikking. Blauwborsten leven voornamelijk van insecten, welke hier in de wintermanden erg spaarzaam zijn. Halverwege maart tot half april arriveren de vogels weer in het gebied. Dit jaar zijn ze opvallend vroeg. Waarschijnlijk omdat ze een lekker de wind in de rug hebben gehad. Wanneer je nu vroeg in de ochtend of het laatste uur voor zonsondergang in het gebied loopt, hoor je de vogels weer zingen vanuit de toppen van de struiken en zie je de baltsvluchten vanuit het riet. Toch ieder jaar weer een moment waar je als vogelaar naar uit kijkt!

Het perfecte plaatje

Het is niet gek dat de blauwborst met zijn helderblauwe borst en prachtige oranje staart een geliefde vogel is onder veel fotografen! Naast het feit dat ze erg kleurrijk zijn, zingen ze ook vaak mooi vrij boven in de struiken. Echte modellen zijn het! Het is leuk om te zien dat er steeds meer vogelaars en fotografen het Bentwoud weten te vinden en genieten van de grote diversiteit aan flora en fauna die je hier tegen komt. Toch heeft dit ook een keerzijde. Verreweg de meeste mensen genieten heerlijk op gepaste afstand van vogels als de blauwborst, en krijgen met wat geduld vaak prachtige foto's. Toch zijn er steeds meer mensen die een perfect plaatje voor ogen hebben, en hier dan ook alles voor doen. Enkele gaan zelfs zo ver dat dit ten koste gaat van het welzijn van de vogels zelf. 

Staatsbosbeheer heeft het afgelopen jaar regelmatig mensen moeten aanspreken op het feit dat ze vogels als de blauwborst probeerde te lokken door geluid af te spelen, zodat ze keurig recht voor de lens zaten te zingen. Een zeer kwalijke zaak. Met dit soort acties breng je veel verstoring en stress onder de vogels. Wanneer dit vaker gebeurt kan het zo zijn dat vogels zelfs stoppen met broeden, of dat ze hun nest met jongen verlaten. "Als natuurliefhebber doe je dit gewoon echt niet. Het mag nooit zo zijn dat jouw perfecte plaatje belangrijker is dan het welzijn van de vogel zelf. Je zou eerder een stapje terug moeten doen, dan eentje dichterbij. Het is toch veel leuker als je thuiskomt met een prachtige natuurervaring waarin je de vogel mischien net iets minder beeldvullend op de foto hebt, dan dat je een beeldvullende foto hebt waarvan je weet dat je ernstige verstoring bij de vogel zelf hebt gebracht?! Vooral in de periode van half maart tot half april zingen de blauwborsten op zijn fannatiekst. Wanneer je dan vroeg in de morgen het Bentwoud in gaat, kan je ze bijna niet missen. Als je dan gewoon geduldig bij een vogel blijft wachten, komen de vogels vaak vanzelf dichtbij. Je hebt dan een prachtige foto, zonder de vogel te hebben verstoord.", verteld boswachter Jonathan Leeuwis van Staatsbosbeheer. 

Kraamkamernatuur

De lente is misschien wel de meest kwetsbare tijd van het jaar. Overal groeit er nieuw leven. De natuur veranderd ineens in een grote groene kraamkamer. Om de mensen extra bewust te maken van dit kwetsbare seizoen starten alle natuurbeherende organisaties ook dit jaar weer samen de campagne "Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur". Wanneer je nu buiten loopt ben je als het ware op kraamvisite. Zoals gebruikelijk bij een kraamvisite ben je rustig, houd je voldoende afstand tot de moeder en de baby en zorg je dat je hygiënisch bent. Deze regels gelden precies het zelfde in de natuur terreinen. Maak niet te veel herrie, houd voldoende afstand tot de dieren en neem je afval mee. Op deze manier kunnen de dieren ongestoord beginnen aan een nieuw broedseizoen, en kunnen wij er met z'n allen van genieten!

Dus kortom, kan allemaal lekker naar buiten om te genieten van de prachtige blauwborsten en al het andere leven dat het Bentwoud te bieden heeft. Maar, behandel het gebied en haar bewoners wel met respect. 

Spandoek parkeerplaats Bentwoud-Noord

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen