Bentwoud

Nationale KinderBomenBos biedt troost

01-09-2020 5193 keer bekeken 1 reacties

Het is zonder twijfel een van de meest bijzondere delen van het Bentwoud, het Nationale KinderBomenBos. Waarom dit zo is, lees je in dit bericht.

Tilburg - Geboortebossen zijn er veel in Nederland. Ook de Stichting Nationale Boomfeestdag heeft diverse Geboortebossen, waaronder het geboortebos in het Nationaal KinderBomenBos in het Bentwoud, waar ouders en grootouders voor een nieuw leven een boom kunnen planten. Een mooi oud gebruik om het leven te vieren. Maar wat als het kindje niet levend geboren wordt, snel na de geboorte of op latere leeftijd overlijdt? Verdient zo'n kindje niet juist een boom als symbool van voortleven?

In het Nationaal KinderBomenBos-Bentwoud (Gemeente Alphen aan den Rijn) kan dit. Het 20 hectare groot bos is uniek in de wereld en bestaat uit één Geboorteboomkame en vier Levensboomkamers. De Levensboomkamers zijn voor overleden kinderen. In een Levensboomkamer groeien (maximaal) 500 individueel herkenbare Levensbomen in een KinderGedenkplekje. 

Ontwerp van het Nationale KinderBomenBos
Ontwerp van het Nationale KinderBomenBos Bentwoud

Zelf planten

Een Levensboom kan besteld worden door een KinderGedenkPlek in een Levensbomenkamer te adopteren. Hier groeit de Levensboom als een levend monument; een blijvende herinnering aan een uniek leven(tje). Bij de boom mag de as verstrooid worden in het plantgat onder de boom. De Levensboom -een Italiaanse populier van op dat moment ca. 2 meter hoog- mogen ouders/grootouders/klasgenootjes/kinderen zelf  tijdens de speciale plantdag in november planten. Het bos is het hele jaar open, men kan het bos, en dus de boom, altijd bezoeken. Alle bezoekers delen hetzelfde verdriet, maar ook dezelfde troost van een KinderGedenkplek met Levensboom. 

Emotioneel 

De eerste 50 bomen zijn geplant. "Een zeer emotionele aangelegenheid", aldus directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag én initiatiefnemer van dit bos, Peter Derksen. "Samen met Staatsbosbeheer hebben we al eerder een Gedenkbos in het leven geroepen. In het Koningin Wilhelmina bos in Dronten groeien bijna 30.000 bomen voor mensen die overleden zijn aan kanker. In dat bos staat een schitterend monument bestaande uit glaspanelen met alle namen van mensen voor wie een boom is geplant. Die plantdagen waren emonioneel. Ik weet nog dat een vader een ballon uit zijn binnenzak haalde, deze opblies, een hondje van vouwde en bij een glaspaneel zette. Het ballonhondje was voor zijn overleden zoontje. Op zo'n moment houd je het niet meer droog."

Nieuw bos 

"Het Koningin Wilhelminabos was in 2015 vol, maar we werden (en worden) nog dagelijks gebeld of het mogelijk is om een boom te planten. Omdat wij een stichting zijn die zich inzet om kinderen bewust te maken van een groene toekomst, was het idee om een nieuw bos te creeën waar bomen geplant kunnen worden voor overleden kindjes snel gemaakt. Ook Staatsbosbeheer en de Provincie Zuid-Holland stonden gelijk open voor dit idee. Het geeft zoveel troost niet alleen aan (groot)ouders/kinderen maar ook klasgenootjes. Het oveleden kind(je) leeft verder in de boom. De boom is zo'n mooi symbool; zijn wortels in de aarde, zijn takken reikend naar de hemel. Berichten worden aan de takken gehangen, als post voor het overleden kindje."

Meer informatie

Meer informatie over het bos en het adopteren van een KinderGedenkplek: http://www.kinderbomenbos.nl

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

1  reacties

Willie Smith 16-01-23 om 19:53

Kan ik een boom planten voor een overleden dochter en hoeveel kost dit? Hartelijk dank vast voor uw bericht, Willie Smith, Het Ruim 4, 2991KS Barendrecht

Cookie-instellingen