Bentwoud

Blauwe kiekendieven in het Bentwoud

27-11-2019 6071 keer bekeken 5 reacties

Ze zijn er weer, de blauwe kiekendieven! Iedere winter zweven er enkele van deze schitterende roofvogels over de velden van het Bentwoud. Waar ze vandaag komen, en prachtige door Niels Andeweg gemaakte foto's van de kiekendieven uit het Bentwoud, lees en zie je in dit bericht.

De blauwe kiekendief is in Nederland een zeer bedrijgde roofvogel, waarvan er nog maar enkele 10-tallen broedparen over zijn.  In Scandinavië en Rusland broeden er gelukkig nog een stuk meer. Deze vogels vliegen in het najaar naar het zuiden, om zo de strengen winters in het noorden te ontvluchten. Een deel van deze vogels blijf in Nederland hangen, waaronder ook het Bentwoud.

Het Bentwoud is met zijn grote aantal muizen een zeer geliefd wintergebied voor roofvogels. Vooral de velden aan de Oost-kant van het gebied zijn erg in trek. Dit is dan ook de hoek waar de grootste kans hebt om de blauwe kiekendief tegen te komen. Hier zie je ze vaak jagen op de typische kiekendieven manie: flappend, glijdend af en toe draaiend of kort biddend. De laatste maand hangen er maar liefst 3 verschillende vogels rond! Twee vrouwtjes, 1 mannetje. In de onderstaande foto's kan je het verschil tussen man en vrouw mooi zien.

Foto: Niels Andeweg

Het mannetje is met zijn witte buik, lichte blauw/grijze kop en vleugels en zijn prachtige contrastrijke zwarte vleugelpunten niet  te missen!

Foto: Niels Andeweg

Het vrouwtje is iets minder opvallend, maar als je weet waar je op moet letten, pik je haar er makkelijk tussenuit. Ze is namelijk een stuk slanker dan de buizerd, heeft een prachtige gebandeerde staart en ondervleugels en een prachtige witte stuit.

Opzoek naar iets leuks voor in de kerstvakantie? Kom dan ook zoeken naar de blauwe kiekendieven! De gouden tip voor het observeren van de kiekendieven is wachten! Wanneer je aan de rand van een open veld wacht, komen ze vaak vanzelf aangevlogen, en kan je ze volgen wanneer ze laag over de landen foerageren. Zoals eerder al aangegeven, maak je in de Oostelijke hoek van het Benwoud de meeste kans.

Tot en met maart zullen de blauwe kiekendieven waarschijnlijk wel in het Bentwoud blijven hangen. Daarna vliegen ze weer terug naar hun broedgebieden in het hoge noorden. Maar geen zorgen, wanneer de blauwe vertrekken, krijgen we de bruine kiekendieven, die nu in Afrika zitten, weer terug. Zo kunnen we het hele jaar door genieten van kiekendieven in het Bentwoud!

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

5  reacties

Gerard 27-11-19 om 15:28

Leerzaam en mooie foto's

Cecilia 28-11-19 om 9:47

Gaaf, ik ga op zoek

Gijs 12-09-21 om 23:10

Vamiddag een vrouwtjes blauwe kiekendief gezien, laag boven de grond biddend. Dat was een verrassing want ik herkende deze vogel eerst niet. Pas na het bestuderen van foto's viel het kwartje. Het gedrag past ook in het plaatje: steeds kort laag boven de grond biddend op zoek naar een prooi. De tegelijkertijd boven hetzelfde veld biddende torenvalken maakte het een beetje verwarrend maar de blauwe kiekendief is duidelijk groter en de witte band op de staart en de strepen op staart en vleugels waren duidelijk zichtbaar. Overigens zou ik de tekst van het artikel eens door de spellingcheck halen..het is maar een tip.

Ellen 28-11-21 om 11:38

Vandaag (zondag 28 nov 2021) vrouwtje blauwe kiekendief gezien aan de rand van het bentwoud waar ik woon. Prachtig, vloog langs m'n keukenraam.

Vandaag een vrouwtje blauwe kiekendief gezien aan de rand van het bentwoud waar ik woon. Vloog langs mijn keukenraam, heel gaaf. 

Vogelvriend 05-03-23 om 21:28

Bedankt voor het leuke stuk over de blauwe kiekendieven. De tips helpen vast bij het determineren. Wel jammer dat er op deze pagina wat slordigheidjes in de taal zitten, zoals "bedrijgde", "Benwoud". Misschien even aanpassen? Bedankt!

Cookie-instellingen