Bentwoud

Blauwe kiekendieven in het Bentwoud

November 27, 2019 574 keer bekeken 2 comments

Ze zijn er weer, de blauwe kiekendieven! Iedere winter zweven er enkele van deze schitterende roofvogels over de velden van het Bentwoud. Waar ze vandaag komen, en prachtige door Niels Andeweg gemaakte foto's van de kiekendieven uit het Bentwoud, lees en zie je in dit bericht.

De blauwe kiekendief is in Nederland een zeer bedrijgde roofvogel, waarvan er nog maar enkele 10-tallen broedparen over zijn.  In ScandinaviĆ« en Rusland broeden er gelukkig nog een stuk meer. Deze vogels vliegen in het najaar naar het zuiden, om zo de strengen winters in het noorden te ontvluchten. Een deel van deze vogels blijf in Nederland hangen, waaronder ook het Bentwoud.

Het Bentwoud is met zijn grote aantal muizen een zeer geliefd wintergebied voor roofvogels. Vooral de velden aan de Oost-kant van het gebied zijn erg in trek. Dit is dan ook de hoek waar de grootste kans hebt om de blauwe kiekendief tegen te komen. Hier zie je ze vaak jagen op de typische kiekendieven manie: flappend, glijdend af en toe draaiend of kort biddend. De laatste maand hangen er maar liefst 3 verschillende vogels rond! Twee vrouwtjes, 1 mannetje. In de onderstaande foto's kan je het verschil tussen man en vrouw mooi zien.

Foto: Niels Andeweg

Het mannetje is met zijn witte buik, lichte blauw/grijze kop en vleugels en zijn prachtige contrastrijke zwarte vleugelpunten niet  te missen!

Foto: Niels Andeweg

Het vrouwtje is iets minder opvallend, maar als je weet waar je op moet letten, pik je haar er makkelijk tussenuit. Ze is namelijk een stuk slanker als de buizerd, heeft een prachtige gebandeerder staart en ondervleugels, en wannneer je haar op de rug kijkt, zie je een prachtige witte stuit.

Opzoek naar iets leuks voor in de kerstvakantie? Kom dan ook zoeken naar de blauwe kiekendieven! De gouden tip voor het observerenvan de kiekendieven is wachten! Wanneer je aan de rand van een open veld wacht, komen ze vaak vanzelf aangevlogen, en kan je ze volgen wanneer ze laag over de landen voerageren. Zoals eerder al aangegeven, maak je in de Oostelijke hoek van het Benwoud de meeste kans.

Tot en maart zullen de blauwe kiekendieven waarschijnlijk wel in het Bentwoud blijven hangen. Daarna vliegen ze weer terug naar hun broedgebieden in het hoge noorden. Maar geen zorgen, wanneer de blauwe vertrekken, krijgen we de bruine kiekendieven, die nu in Afrika zitten, weer terug. Zo kunnen we het hele jaar door genieten van kiekendieven in het Bentwoud!

2  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Gerard November 27, 2019

Leerzaam en mooie foto's

Cecilia November 28, 2019

Gaaf, ik ga op zoek

Cookie settings